Beleving

Suikerpark

De oude industriële Suikerfabriek-site wordt ingedeeld in drie delen. Een boeiende mix van woonvormen, ontspanningsmogelijkheden en werkplekken in een unieke parkomgeving. Met respect voor het verleden, concrete oplossingen voor vandaag en een duidelijke visie op de toekomst.

beheer- en natuureducatief centrum 't Suikerklontje

Een eerste teken van “nieuw leven” was de realisatie van het beheer- en natuureducatief centrum, ’t Suikerklontje, gebouwd door WVI met Europese subsidies. Stad Veurne staat vandaag in voor het beheer van het ontmoetingscentrum dat zal uitgroeien tot het kloppend hart van het natuurgebied.

ecologisch volkstuinpark Allonshof

Naast ’t Suikerklontje werd ook het ecologisch volkstuinpark Allonshof met subsidies van de VLM door WVI aangelegd samen met projectpartners Stad Veurne en Tuinhier Veurne. Hier zijn ondertussen een 20-tal gezinnen actief onder begeleiding van Tuinhier Veurne. De ruimte rond ‘t Suikerklontje werd ingericht in overeenstemming met de beoogde landschaps- en natuurwaarden.

In Vlaamse Velden

In Vlaamse velden is een 10-delige televisiereeks die in 2014 werd uitgezonden door de VRT op Eén. In hun zoektocht naar geschikte locaties voor opnames van de oorlogsscènes werd WVI in het najaar van 2012 gecontacteerd met de vraag of de Suikerfabriek-site hiervoor kon gebruikt worden. Met de steun van de stad Veurne en de provincie West-Vlaanderen werd hierover tussen WVI en de VRT begin januari 2013 een akkoord bereikt.

Historiek

De Suikerfabriek was een begrip in Veurne. Sinds 1924 werd er suiker geproduceerd uit suikerbieten die door de boeren uit de streek geleverd werden. In deze periode ontstond het omvangrijke landschap bestaande uit rietmoeras en decantatiebekkens. Als gevolg van globalisering en toegenomen concurrentie, werd de fabriek in december 2005 gesloten.