Eerste cohousingproject in de Westhoek in duurzame wijk Suikerpark

Cohousing

Na Oostende en Brugge promoot WVI en projectontwikkelaar ION ook in Veurne de woonvorm cohousing. Op de woonsite Suikerpark komt een cohousingproject van 15-20 woningen en appartementen.

Projectontwikkelaar ION, WVI en groepsbegeleider Cohousing Projects slaan de handen in elkaar om een cohousingproject te realiseren in het Suikerpark in Veurne. “De innovatieve en duurzame woonvorm cohousing kan hier niet ontbreken”, zegt Davy Demuynck, zaakvoerder bij ION. Op de woonsite Suikerpark zijn er plannen om een cohousingproject van 15 tot 20 woningen te realiseren.

“In een cohousingproject heeft ieder zijn eigen volledig uitgerust appartement of woning met een eigen badkamer, keuken en leefruimtes”, vertelt zaakvoerder van Cohousing Projects Eef Tanghe. “Daarnaast delen de bewoners enkele gemeenschappelijke ruimtes zoals een wassalon, coworking, zaaltje,… waar spontane ontmoetingen kunnen plaatsvinden, activiteiten georganiseerd worden en noem maar op. Elke bewoner heeft zijn eigen privéterras, maar kan genieten van een gemeenschappelijke grote tuin en dat vlakbij het centrum van Veurne. De moeite dus!”

Een cohousingwijk probeert het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren. In een cohousingproject kennen de buren elkaar en leeft er een sociale dynamiek. Cohousing zet de traditionele projectontwikkeling op zijn kop. “Het voordeel bij cohousing is dat je de kans krijgt om zelf je woning vorm te geven. Je beslist mee over de indeling van je eigen woning en de gemeenschappelijke delen, je kan dus zelf je stempel drukken op het project”, legt Eef Tanghe uit.

Volgens Tanghe kan iedereen cohousen. “De ideale bewonersgroep bestaat uit een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Naast gemeenschappelijke delen kunnen er ook andere zaken gedeeld worden. Denk aan grasmaaiers, schommels, tenten, kinderfietsen, je auto”, verduidelijkt Tanghe: “Die spullen kan je gerust delen met buren. Zo word je in één keer een stuk rijker.”

 “Naast woongelegenheid is er op de Suikerparksite 16 hectare voorzien voor bedrijven en 15 hectare voor natuur. Zo wordt het een bruisend nieuw stadsdeel met een mix aan belevingen”, vertelt Geert Sanders, algemeen directeur WVI.