Geslaagde studievoormiddag EGTS met suikerklontjes en rubberlaarzen – WOW!

EGTS Studievoormiddag

‘Neem zeker ook uw botten of ander stevig schoeisel mee,’ dat was de afsluiter van de uitnodiging voor de studievoormiddag over de Toekomstplannen van de Suikerfabriek, die doorging op 30 maart 2017 in Veurne. Een 35-tal geïnteresseerden uit West-Vlaanderen en Frankrijk liet zich daar niet door afschrikken, integendeel. De organisatoren - WVI, Stad Veurne, ION, Natuurpunt, Tuinhier Veurne, en de EGTS - blikken tevreden terug op een interessant, grensoverschrijdend netwerkmoment.

De bijeenkomst startte in het stadskantoor Seylsteen in Veurne, met een uitleg van burgemeester Peter Roose over het belang van het project voor de stad. Björn Denecker nam daarop het woord als projectverantwoordelijke Suikerfabriek binnen WVI, over de ambities van het project op het vlak van wonen (18ha), werken (16ha) en natuur (15 ha). Hij had het ook over de keuze voor publiek-private samenwerking, over het belang van de participatieve aanpak en over de eerste realisaties op het terrein. Matthieu Pacco van projectontwikkelaar ION lichtte daarop toe hoe de ontwikkeling van een 450-tal eenheden voor Wonen, Ontspannen en Werken (WOW) concreet wordt ingepland gedurende de komende jaren. Het project lokte heel wat geïnteresseerde vragen uit bij de aanwezigen langs Franse zijde, van onder meer Communauté Urbaine de Dunkerque, AGUR, Région Hauts-de-France, CCFI en CCHF.

Dat natuur centraal staat bij de ontwikkeling van het gebied, werd duidelijk bij de rondleiding op het terrein door de gids van Natuurpunt, die nauw betrokken is bij de beslissingen en de werken op het terrein. Door de aanwezigheid van waterbekkens van de oude suikerfabriek, is dit gebied een natuurlijke habitat geworden voor watervogels en dat zal ook zo kunnen blijven, dankzij de knowhow en inbreng van Natuurpunt. Natuur speelt ook een grote rol in het luik ontspannen, bij de bewuste inplanning van groene zones, privatieve en gemeenschappelijke tuinen, dijken, fietspaden en een nieuwe fietsbrug.

Opvallend is de locatie van het geheel. Op nauwelijks een kilometer afstand van het stadcentrum van Veurne ontstaat een volledig nieuwe en groene wijk. Een plek die niet alleen aantrekt om te wonen en te ontspannen, maar ook om te werken. Momenteel wordt het regionaal bedrijventerrein (16 ha) bouwrijp gemaakt. Eind 2018 zullen de bedrijfspercelen van de eerste fase bouwklaar zijn voor de geïnteresseerde ondernemers. WVI streeft hierbij steeds naar een hoge beeldkwaliteit: bedrijven die er zich willen vestigen, moeten extra aandacht besteden aan de omgevingsaanleg en de vormgeving van het bedrijfsgebouw. Naast het bedrijventerrein komt  – op het centrale ‘suikerplein’ – bijvoorbeeld ook de ‘incubator’, een plek voor startende ondernemers.

De studievoormiddag werd afgesloten bij het eerste gebouw dat reeds in gebruik genomen is: het Suikerklontje, een multifunctionele ruimte voor de buurt, met eromheen het nu reeds intensief gebruikte volkstuinpark Allonshof, dat werd toegelicht door voorzitter Jan Pattin van Tuinhier Veurne en één van de tevreden moestuiniers, Jean-Pierre Bailly. 

Neem de motto’s van ontwikkelaar ION erbij en je begrijpt dat deze voormiddag perfect paste in de werking van de EGTS: Develop Different, in Dialoog!

Meer informatie over EGTS lees je op www.egts-gect.eu