In Vlaamse Velden

In Vlaamse Velden - filmdecor

In Vlaamse velden is een 10-delige televisiereeks die in 2014 werd uitgezonden door de VRT op Eén. De ambitieuze fictiereeks vertelt het verhaal van de Gentse familie Boesman die probeert te  overleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De reeks benadrukte de menselijke kant van de oorlog met centraal het verhaal van de 15-jarige Marie die tijdens de oorlog zal uitgroeien tot een volwassen vrouw.

Het maken van de serie kadert in een breder crossmediaal project van de VRT genaamd "2014-2018 - De Grote Oorlog 100 jaar later" waarmee de openbare omroep in die periode de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog wil herdenken om te voorkomen dat de oorlog in de vergetelheid raakt.

Suikerfabriek-site als filmdecor

In hun zoektocht naar geschikte locaties voor opnames van de oorlogsscènes werd WVI in het najaar van 2012 gecontacteerd met de vraag of de Suikerfabriek-site hiervoor kon gebruikt worden. Met de steun van de stad Veurne en de provincie West-Vlaanderen werd hierover tussen WVI en de VRT begin januari 2013 een akkoord bereikt.

Om de oorlogsscènes te filmen werd op de Suikerfabriek-site een slagveld met loopgraven nagebouwd. In het voorjaar van 2013 werd er gedurende een 2 à 3-tal weken gefilmd. De werken om de scène op te bouwen startten half januari 2013.

Filmdecor werd opengesteld voor West-Vlaamse scholen en groepen

In akkoord met WVI werd beslist om het filmdecor van "In Vlaamse Velden" open te houden tot half augustus 2013 om scholen, groepen en toeristen de mogelijkheid te geven het decor te bezoeken en meer te weten te komen over de levensomstandigheden in de loopgraven.